Help, mijn paard heeft maagproblemen!

Hilfe, mein Pferd hat Magenprobleme!
Maagproblemen bij paarden? MUSTAX G (Gastro) helpt!
Maagproblemen en zelfs acute maagzweren behoren helaas tot de meest voorkomende ziekten bij paarden vandaag de dag. Onjuiste voeding en verzorging, alsmede verhoogde stress, maken de maag van het paard gewoon te "zuur". Volgens de huidige studies lijden tot 40% van alle vrijetijdspaarden, 50% van alle veulens, 60% van alle wedstrijdpaarden en bijna 90% van alle renpaarden aan afwijkingen.
In tegenstelling tot de mens, die alleen maagzuur produceert direct na het eten, produceren paarden het constant, d.w.z. de klok rond. Indien de natuurlijke beschermingsmechanismen echter worden verstoord, komt het maagzuur tijdelijk in direct contact met het maagslijmvlies, wat vaak leidt tot irritatie van het maagslijmvlies (gastritis). Als deze aandoening langer aanhoudt, kunnen de gevreesde maagzweren (gastric ulcers), ook Equine Gastric Ulcer Syndrome (EGUS) genoemd, zich ontwikkelen.
Symptomen van maagklachten
Vaak zijn de symptomen in het begin vrij aspecifiek en wijzen ze niet noodzakelijkerwijs direct op een maagprobleem. Er zijn echter tekenen/gedragingen bij je paard die kunnen wijzen op maagzweren:
Bij volwassen paarden:
  • Acute of terugkerende koliek, vooral na het eten van krachtvoer.
  • Slecht of selectief eten, meer of minder drinken.
  • Mondgeur, tandenknarsen, flehmen/leegkauwen/braken.
  • Slechte algemene conditie, gewichtsverlies
  • Gedragsveranderingen, prestatieverlies en onvermogen om te rijden
  • Defensief gedrag bij het opzadelen en/of aanlijnen
In veulen:
  • Diarree, kolieken
  • Slechte melk drinken of constante abortus
  • Zwaar speekselen, tandenknarsen, opgeblazen buik
  • Koorts en veranderingen in het bloedbeeld
  • Doffe vacht
  • Slechte ontwikkelingsstatus
Diagnose
Als u een of meer van deze symptomen vaak opmerkt, is een professionele diagnose ten zeerste aanbevolen! Een exacte diagnose kan alleen worden gesteld door uw dierenarts en alleen met behulp van een gastroscopie. Indien dit niet mogelijk is, zal de dierenarts een zogenaamde diagnostische therapie uitvoeren. Dit betekent dat uw paard dezelfde behandeling krijgt die paarden met maagzweren zouden krijgen. Als de symptomen merkbaar verbeteren, is het zeer waarschijnlijk dat de oorzaak een maagzweer is.
Oorzaken
Voornamelijk fouten bij het voederen, houden, trainen en stress behoren tot de grootste risicofactoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van maagzweren. Vooral een gebrek aan ruwvoer van goede kwaliteit, te veel zetmeelrijk krachtvoer in te kleine porties en te lange voederpauzes worden verantwoordelijk gehouden. Ongeschikte veehouderij met weinig of geen toegang tot weiden en/of paddocks, gebrek aan sociaal contact en stressvol vervoer kunnen echter ook een rol spelen. Intensieve training met veel draven en galopperen, bijvoorbeeld, verhoogt de druk in de maag van uw paard, zodat het zure maagsap langer in contact komt met de maagwand.
In de paardensport kan prestatiestress tijdens het wedstrijdseizoen nauwelijks volledig worden vermeden. Intensieve training en wedstrijden gaan altijd gepaard met fysieke en psychologische stress, ongeacht hoe goed je paard op deze situaties is voorbereid. Daarom neemt, zelfs bij optimale houderij en voeding, het risico op het ontstaan van maagproblemen toe met de intensiteit van de wedstrijddeelname. De stress-tolerantiegrens varieert sterk van paard tot paard. Het is belangrijk het precieze stressniveau van uw paard te kennen om beter te kunnen inschatten wat van hem kan worden verwacht en wat niet. Er moet ook rekening worden gehouden met "emotionele stress", b.v. als gevolg van een verandering van stal of kudde.
Kolieken zoals verstopping van de darmen, darmverplaatsing of schrokken kunnen ook het ontstaan van maagzweren in de hand werken. Natuurlijk zijn pijn, voedselschaarste en het toedienen van medicijnen hier ook verantwoordelijk voor.
Medicatie
In de regel kunnen maagproblemen bij paarden goed worden behandeld - de duur en het succes van de behandeling hangen echter af van de ernst van de ziekte, de optimalisering van voeding, huisvesting en trainingsomstandigheden, alsmede de genezing van eventuele onderliggende ziekten, indien deze (mede)oorzaak van de maagzweer zijn. De werkzame stof "omeprazol" wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling met geneesmiddelen. Dit is een protonpompblokker die de maagzuurproductie snel en doeltreffend vermindert, zodat het genezingsproces onmiddellijk kan beginnen.
Na afloop van de acute therapie of bij kleine problemen houdt MUSTAX G het maagzuur van uw paard op betrouwbare wijze in balans, waardoor het gelukkiger, merkbaar prestatiebereider en evenwichtiger wordt.
MUSTAX G biedt daarom een effectieve oplossing voor de gezondheid en tevredenheid van uw paard. Het is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat bij dagelijks gebruik actief de opname van overtollig maagzuur ondersteunt en zorgt voor een evenwichtige pH-waarde in de maag. Daarmee is MUSTAX G het optimale alternatief voor de behandeling van maagzweren met peperdure preparaten en worden maagzuur en maagproblemen effectief en voorzichtig voorkomen!
MUSTAX G is dopingvrij en voldoet aan de ADMR-voorschriften

Laat een reactie achter

Gelieve er nota van te nemen dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.